2012 m. liepos 30 d., pirmadienis

Corruption in the construction process


      Korupcija statybos metu
Kyšininkavimas nesibaigia su konkurso pralaimėjimu. Po sutarties pasirašymo yra daug veiksmų, kurie gali turėti reikšmingą finansinį poveikį konkurso dalyviams ir todėl gali būti duodami kyšiai:
1. Susitarimas dėl sutarties pakeitimų. Labai retai sutartis vykdoma tiksliai tos pačios formos kaip buvo pradžioje sutarta. Gali būti reikalingi projekto ar statybos metodų pakeitimai dėl klaidų pradiniame projekte, esamų aplinkybių (pvz.: nežinomos dirvožemio sąlygos) arba užsakovo sprendimo pakeisti reikalavimus, pradėjus projektą vykdyti. Projekto ar metodo pakeitimai atsispindi sutarties variantuose arba pakeitimų įsakymuose. Paprastai pakeitimai kainuoja, kadangi dalis sutartų darbų gali būti atlikta be reikalo, gali reikėti užsakyti naujus dalykus arba reikalinga papildoma darbo jėga ar medžiagos. Todėl sutarčių pakeitimai sudaro sąlygas kyšininkavimui tarp rangovo ir užsakovo atstovo arba architekto ar inžinieriaus, atsakingo už pakeitimo ir jo išlaidų patvirtinimą. Stambūs infrastruktūros projektai gali turėti tūkstančius pakeitimų, kurių kainos gali būti nuo kelių šimtų iki keleto milijonų dolerių. Išlaidų poveikis jaučiamas ne tik pagrindinės sutarties lygiu. Dėl sutarčių sudarymo sudėtingos struktūros dideliuose statybos projektuose pakeitimų poveikis ir išlaidos turi būti sutartos tarp visų susijusių dalyvių, o tai sudaro daugybę galimybių kyšininkavimui.
2. Atidėtų kyšių slėpimas. Pakeitimai sudaro sąlygas paslėpti atidėtus kyšius. Rangovas gali laimėti konkursą, pateikęs mažiausios kainos pasiūlymą ir neįtraukęs kyšio į sutarties kainą, bet slapta sutaręs su užsakovo atstovu, kad vėlesniame etape bus sutartas didelis sutarties pakeitimas, įtraukiant kyšį. Atidėti kyšį iki rangovo paskyrimo gali būti veiksminga slėpimo priemonė, kadangi pakeitimams neorganizuojami konkursai ir jie pritraukia mažiau visuomenės dėmesio nei konkursai. Todėl bet kokio pakeitimo kaina ir jame paslėptas kyšis gali būti labai svarbus.
3. Projektų vėlavimai. Labai dažnai yra vėluojama įvykdyti projektus dėl nepalankių oro sąlygų, sutarties pakeitimų, subrangovų kaltės arba medžiagų su defektais. Išlaidos dėl vėlavimo gali būti nemažos. Jei vėluojama dėl rangovo kaltės, užsakovas turi teisę reikalauti iš rangovo žalos atlyginimo. Jei vėluojama dėl užsakovo kaltės, rangovas gali turėti teisę reikalauti iš užsakovo papildomų išlaidų dėl vėlavimo ir darbų nutraukimo atlyginimo. Todėl asmuo atsakingas už susitarimą dėl laiko ir vėlavimo išlaidų yra pažeidžiamas kyšininkavimo atžvilgiu, Šios pasekmės gali būti jaučiamos visą sutarties laikotarpį ir sudaryti daugybę galimybių kyšininkavimui.
4. Nestandartinio darbo slėpimas. Statybos darbų kokybė yra labai svarbi projektui. Kadangi didelė dalis darbų ir medžiagų yra paslepiama projekto eigoje, gali būti sunku arba brangu patikrinti blogai atliktus darbus arba prastesnių medžiagų kokybę, kai darbai yra paslepiami. Todėl tikrintojai turi patvirtinti darbus jų eigoje. Šie tikrintojai taip pat gali sulaukti pasiūlymų priimti kyšius, kad parvirtintų darbus atliktus su trūkumais arba neatliktus darbus. Trūkumai gali būti nepastebėti daugelį metų.
Kai kuriuose pavyzdžiuose rangovas duoda kyšį architektui arba užsakovo atstovui, tačiau galimi ir priešingi atvejai. Užsakovas gali duoti kyšį architektui, kad šis neteisingai patvirtintų, jog rangovas vėluoja vykdyti projektą ir todėl užsakovas turėtų teisę išskaičiuoti iš rangovui mokėtinų mokėjimų žalą. Užsakovas gali duoti kyšį projekto inžinieriui, kad šis neteisingai patvirtintų, jog rangovo darbai atlikti su trūkumais ir tuo pačiu įgytų teisę sulaikyti mokėjimą.
Ginčų sprendimo procesas taip pat yra pažeidžiamas. Gali būti duodami kyšiai liudytojams, kad šie pateiktų klaidingus parodymus; ekspertams gali būti mokama už neteisingų „nepriklausomų“ ataskaitų paruošimą, o teisėjai arba arbitrai gali būti paperkami, kad priimtų palankius sprendimus. Statybos ginčai gali būti labai sudėtingi. Gali būti sunku įrodyti, kad liudytojų, ekspertų ir teisėjų nuomonėms buvo nesąžiningai daromas poveikis. Kyšiai liudytojams arba ekspertams gali būti pinigai arba pažadas naujo darbo arba tolesnių darbo santykių tęsimo. 
Literatūra
Iš grupės draugo Kęstučio diplominio darbo

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą